logo

Yrkes-NM-kandidatene: Kristian Herheim

Kristian Herheim (20) fra Sauda er tredjemann ut i rekken av Yrkes-NM-kandidatene som vi skal bli litt bedre kjent med før det braker løs i Trondheim 28.-30. oktober. Den friluftsinteresserte unge mannen jobber til daglig som lærling hos Sauda Varme & Bad AS.

– Jeg har øvet meg på det jeg har fått beskjed om at jeg kan øve meg på. Sveising av rør, bøying, nøyaktighet – i det hele tatt alt sammen, sier Kristian, som for det meste øver seg på jobben.

I likhet med de fleste andre kandidatene er også han spent på hvordan det vil bli å gjennomføre svenneprøven foran et stort publikum.

– Det blir jo litt utenom det vanlige. Man føler jo helt sikkert at man alle ser på det du gjør. Men det gjelder å jobbe på og konsentrere seg om oppgaven – og så får jeg prøve å lukke ørene for eventuelle kommentarer underveis, sier Sauda-gutten.

– Hver dag er det noe nytt

–  Varmeanlegg er det artigste å jobbe med! Det er mer teknisk og mer kompliserte oppgaver, og man kan bygge dem med så forskjellige med mange ulike komponenter. Det er rett og slett nesten ubegrenset hva du kan lage ut av varmeanlegg, sier Kristian.

Han har alltid vært glad i håndverk, men hadde ikke lyst til å bli snekker. Da Kristian fikk tilbud om lærlingeplass i Sauda Varme & Bad AS, takket han umiddelbart ja. Med tre år på baken i rogalandsbedriften har hann fått masse erfaring – og han gleder seg til å gå på jobb hver dag.

– Det er helt topp der! godt miljø og kjekt arbeid! Hver dag er det noe nytt – alt ifra små ting til industri. Jeg har fått være med på litt av alt gjennom jobben.

Friluftsmann med gode valgmuligheter

Når han ikke er på jobb med rørleggertanga, er som regel Kristian ute i skog og mark med fiskestang eller gevær. Småvilt har han jaktet i flere år, og de to siste årene har han også prøvd seg på selveste skogens konge. Noen elg har det ikke blitt ennå, men han har to hjort på merittlisten.

– Å fiske har jeg gjort siden jeg begynte å gå, smiler han, og legger til: – Det er mest ferskvannsfiske etter laks og fjellørret det går i og jeg bruker flere forskjellige teknikker – fra sluk til flue.

Det er mye spenning i både jakt og fiske, og bortsett fra nærheten til naturen, er det nettopp spenning som trekker ham ut til skogs.

Spenning er tvert imot ikke en følelse Kristian kjenner på i forbindelse med fremtiden sin. Planen er å fortsette som rørlegger til han tar videre skole – teknisk fagskole eller mesterutdanning.

– Det er en trygg yrkesvei dette her, med gode valgmuligheter, fastslår han.

Rørentreprenørene Norge

Vi er en bransjeorganisasjon for rørleggerforetak med det formål å stimulere til og skape forutsetninger for lønnsom og samfunnsnyttig næringsvirksomhet som skal være forankret i en høy etisk standard og faglig kompetanse.

Besøksadresse
Fridtjof Nansens vei 19, 0369 Oslo

Postadresse
Postboks 5480, Majorstuen, 0305 Oslo

Telefon: 23 08 76 50

E-post: firmapost@rornorge.no

Personvern og informasjonskapsler