logo
elin moer brænne
Elin Moer Brænne er daglig leder i Rørentreprenørene Norge – Vestfold og Opplæringskontorene for Rørleggerfaget i Vestfold.

Sammen for seriøsitet

For å få bukt med arbeidslivskriminaliteten, samlet NHO, bransjeforeningene, arbeidstilsynet, politiet og skattemyndighetene i Vestfold seg til møte på Bakkenteigen i Tønsberg i midten av november. Her kom det klart frem at den offentlige sektor og næringslivet ønsker å samle krefter for bekjempe blant annet svart arbeid.

– Det er uhyre viktig at vi gjør dette. På denne måten får vi synliggjort overfor myndigheter at vi er på hugget og at vi ikke kan godta arbeidslivskriminaliteten – og at vi har krav om at myndighetene følger opp byggeaktivitetene i nærområdet, både på byggeplass og i bedriftene. Bedrifter skal drive seriøst, ha faste mennesker på jobb og drive seriøs opplæring, sier daglig leder i Rørentreprenørene Norge – Vestfold og Opplæringskontorene for Rørleggerfaget i Vestfold, Elin Moer Brænne.

Hun ser alt at det arbeidet som har blitt gjort for å bremse og fjerne denne formen for kriminalitet har begynt å fungere.

Slipper ikke inn uten gyldig ID

– Blant annet merker jeg det ved at jeg ikke kommer inn på byggeplasser sånn uten videre lenger når jeg skal besøke lærlinger. Jeg må ha ID-kort, og for å ha ID-kort må man være ansatt i en bedrift. Ingen slipper inn på en byggeplass i dag uten ID-kort – og det er veldig bra, sier Brænne.

Den daglige lederen og rørleggermesteren fastslår at det viktigste arbeidet i kampen mot svart arbeid er holdningene hos menigmann.

420 milliarder ulovlige kroner – i året

– Den svarte økonomien i Norge utgjør 14 prosent av Brutto Nasjonalprodukt. Det utgjør 420 milliarder kroner hvert år – noe som er helt utrolig. (Ref. Dagsavisen) Dette kommer jo blant annet av at folk for eksempel heller leier inn ulovlig arbeidskraft til å male huset for 30 000,-, enn å betale 70 000,- til et seriøst malerfirma, sier Brænne.

Imidlertid er det langt fra risikofritt for kundene å leie inn disse aktørene.

– Om en av dem faller ned fra stigen og skader seg, kan man selv bli ansvarlig for å dekke skadebehandlingen – og det kan bli dyrt!

Blant annet Dagbladet har skrevet om denne problematikken - les deres artikkel her!

Se TV Vestfolds reportasje om møtet her:

 

Rørentreprenørene Norge

Vi er en bransjeorganisasjon for rørleggerforetak med det formål å stimulere til og skape forutsetninger for lønnsom og samfunnsnyttig næringsvirksomhet som skal være forankret i en høy etisk standard og faglig kompetanse.

Besøksadresse
Fridtjof Nansens vei 19, 0369 Oslo

Postadresse
Postboks 5480, Majorstuen, 0305 Oslo

Telefon: 23 08 76 50

E-post: firmapost@rornorge.no

Personvern og informasjonskapsler