logo

Er håndverkeren din den du tror?

Ny nettside gjør det mulig ved et klikk å sjekke om håndverkeren din virkelig er mester, godkjent våtromsbedrift eller har sentral godkjenning for ansvarsrett i byggesaker.


SERIØSE HÅNDVERKERE: Sjekk om håndverkerne du er i ferd med å hyre er seriøse på www.kompetansesjekk.no. Illustrasjonsfoto: Fagrådet for Våtrom

Det finnes dessverre håndverkere som markedsfører seg med en kompetanse de ikke har. I mange tilfeller får dette store konsekvenser for forbrukerne.

Direktoratet for byggkvalitet (DiBK), Fagrådet for Våtrom (FFV) og Mesterbrev lanserer derfor i dag nettstedet kompetansesjekk.no i arbeidet for å trygge folks valg av håndverkere.

På kompetansesjekk.no kan folk enkelt sjekke om håndverkerne har den kompetansen de sier at de har.

For mye juks

Hvert år får DiBK, FFV og Mesterbrev henvendelser fra forbrukere om bedrifter som misbruker organisasjonenes godkjenningsmerker.

Ofte skjer dette i forbindelse med saker der håndverkertjenestene ikke er tilfredsstillende utført, men antallet bedrifter som jukser er dessverre høyere enn de sakene organisasjonene blir gjort kjent med.

Med kompetansesjekk.no hjelper organisasjonene forbrukerne til å ta de rette valgene først, og ikke etter at skaden allerede har skjedd.

Skader med store konsekvenser

– Daglig får vi henvendelser om jobber som har gått galt, og i våtrom har dette store økonomiske konsekvenser. En stor andel av henvendelsene skyldes at den utførende håndverkeren ikke har hatt kompetanse nok til å utføre jobben, og ofte skrytt på seg mer kompetanse enn det han har hatt, sier daglig leder i Fagrådet for Våtrom (FFV), Cato Ove Karlsen.

Med dette samarbeidsprosjektet ønsker FFV å ivareta forbrukernes interesser, slik at de slipper å havne i trøbbel.

– Undersøkelser som er gjort på området viser at arbeid utført av håndverkere med kompetansen i orden har færre feil og mangler enn der kompetansen er mangelvare, sier Karlsen.

Hylles av mange

Også Direktoratet for byggkvalitet (DiBk) og Mesterbrev oppfordrer forbrukerne til å benytte seg av Kompetansesjekk.no.

– Sentral godkjenning har valgt å samarbeide med mesterbrevordningen og ordningen med godkjent våtromsbedrift i denne kampanjen som skal bidra til fokus på kvalitet og seriøsitet. Det skal være en trygghet for forbrukerne å velge en bedrift som er godkjent av disse ordningene. Når forbrukere finner bedrifter i vår base på kompetansesjekk.no, så forsikrer de seg om at bedriftene har den kompetansen de sier at de har. Dersom forbrukere i tillegg følger rådene på handlehvitt.no, vil dette gi økt forbrukertrygghet, og færre tilfeller der prosjekter bærer galt av sted, sier avdelingsdirektør Steinar Fretheim i DiBk.

– Mestermerket står for seriøsitet, kvalitet og trygghet. Alle er tjent med seriøse leverandører av håndverkertjenester, og vi vil med dette fellesprosjektet gjøre det enklere for forbrukerne å finne de seriøse og kompetente aktørene. Forbrukere bør være på vakt. Hvis noe høres for godt ut til å være sant, så er det nok det. Å misbruke mestertittelen og –merket er ulovlig og kan straffes med bøter, sier informasjonsansvarlig Roger Nyborg i Mesterbrev.

Rørentreprenørene Norge

Vi er en bransjeorganisasjon for rørleggerforetak med det formål å stimulere til og skape forutsetninger for lønnsom og samfunnsnyttig næringsvirksomhet som skal være forankret i en høy etisk standard og faglig kompetanse.

Besøksadresse
Fridtjof Nansens vei 19, 0369 Oslo

Postadresse
Postboks 5480, Majorstuen, 0305 Oslo

Telefon: 23 08 76 50

E-post: firmapost@rornorge.no

Personvern og informasjonskapsler