logo
Eli Heyerdahl Eide

Vil ha jentene med for å utvikle rørbransjen

Det er ingen som reagerer på at vi har en kvinnelig statsminister. Men skulle det dukke opp en kvinne på døra og presentere seg som rørleggeren kan hun få døra rett i fleisen.

Tekst: Kari Kløvstad

Norge liker å se på seg selv som et land der likestillingen er kommet langt.

- Da jeg startet på rørleggerlinjen i Drammen i 1984, fikk jeg 3000 kroner i stipend. Målet med dette var at vi skulle jevne ut kjønnsforskjellene. Jeg hadde kommet til å begynne likevel, men det var stas med pengene. Det er ikke skjedd veldig mye siden.

Ordene kom fra Eli Hermine Heyerdahl Eide, fagsjef i Rørentreprenørene Norge og styreleder i Ingeborgnettverket. I den anledning var hun en av foredragsholderne under konferansen ”Kjønnsbalanse i fagopplæringa”, som Akershus fylkeskommune arrangerte i Oslo på kvinnedagen 8. mars. Her fikk over 70 deltagere, der flertallet jobber med yrkesopplæring, også høre om Ingeborgnettverket, for kvinner i rørbransjen.

Tallenes tale er klar. Kjønnsbalansen innen mange yrkesfag er som om det skulle sitte en kraftkar på 100 kilo på den ene siden av dumpehusken og ei spinkel dame på 55 kilo på den andre. Forskjellene er aller størst innen bygg og anlegg. I rørfaget er jenteandelen både blant rørleggere rundt to prosent og lærlinger tre prosent, mens det blant ledere er nede på en prosent, og nesten ikke gjør utslag på statistikken.

Nå er håpet at fadderordningen i Ingeborgnettverket skal være med på å ta vare på jentene, slik at de trives og fortsett

- Mange har det bildet i holdet at skal du inn i bransjen som jente, må du skille deg ut og være veldig tøff. Det er ikke tyngre å være rørlegger enn helsefagarbeider. Du trenger heller ikke å være så veldig handy for å bli håndverker. Dette er noe som modnes når du starter på en utdanning, sa Eli Hermine Heyerdahl Eide.

Det finnes også yrker der mennene er i mindretall. Her kan foreldrene etterlyse flere menn i barnehagen, men det er sjelden folk spør etter en kvinnelig rørlegger.

- Jeg tror guttene som har jobb i barnehage blir dillet med av jentene som er ansatt der. Klimaet er tøffere der jentene er i mindretall, mener Heyerdahl Eide.

Det hender noen er så fornøyde med at de har ansatt en kvinnelig rørlegger at de gjerne vil ha flere.
- Men vi har ikke sekken full å ta av. Jeg vil anbefale ledere å sende jenterørleggere på oppdrag i barnehager og skoler, hvis det er mulig. Da ser barna at dette er et yrke for begge kjønn, sier Eli Hermine Heyerdahl Eide.

Hennes erfaring er at motstanden er der når det gjelder kjønn og yrkesidentitet. Selv er hun blitt nektet adgang av eldre menn når hun som ung kom for å gjøre et rørleggeroppdrag. Mange kvinner i bransjen opplever å bli undervurdert bare basert på kjønn.

- Det burde ikke skje i 2018! Og det er ofte gutta i bransjen som har de største fordommene, avslutter Heyerdahl Eide.

 

 

 

 

 

 

 

Rørentreprenørene Norge

Vi er en bransjeorganisasjon for rørleggerforetak med det formål å stimulere til og skape forutsetninger for lønnsom og samfunnsnyttig næringsvirksomhet som skal være forankret i en høy etisk standard og faglig kompetanse.

Besøksadresse
Fridtjof Nansens vei 19, 0369 Oslo

Postadresse
Postboks 5480, Majorstuen, 0305 Oslo

Telefon: 23 08 76 50

E-post: firmapost@rornorge.no

Personvern og informasjonskapsler